Hoe kan ik veilig Burendag vieren? 

Voor Burendag initiatiefnemers Douwe Egberts en het Oranje Fonds gaan veiligheid en gezondheid boven alles. Daarom roepen we deelnemers ook dringend op om alle geldende voorschriften vanuit de Rijksoverheid en RIVM strikt in acht te nemen bij het vieren van Burendag:

 • Zorg voor voldoende afstand tussen mensen, dit is minimaal 1,5 meter.
 • Schud geen handen.
 • Organiseer een activiteit in de buitenlucht.
 • Kom met niet meer dan het maximaal toegestane aantal personen bij elkaar.
 • In het geval van een activiteit met eten of drinken, laat iedereen eigen serviesgoed meenemen.
 • Indien je verkoudheidsklachten of andere gezondheidsklachten (zoals koorts) vertoont blijf je thuis.
 • Registreer de deelnemers aan de Burendag activiteit en vraag hen vooraf of zij geen klachten hebben. Laat mensen op een vaste plek zitten / staan.
 • Check bij de gemeente of er een meldingsplicht of vergunning voor de activiteit nodig is. Neem bij twijfel ook zeker contact op met je gemeente.  

We verwachten dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Douwe Egberts en het Oranje Fonds zijn dan ook niet verantwoordelijk wanneer deelnemers van Burendag zich niet aan de voorschriften houden.

Tip: stel een 'corona verantwoordelijke aan', iemand die andere personen kan aanspreken op het al dan niet naleven van de corona voorschriften. 

Wat zijn veilige activiteiten die ik kan ondernemen?.

Ook op anderhalve meter afstand zijn er leuke en veilige activiteiten die je samen met je buren kunt ondernemen op Burendag. Kijk voor inspirerende tips en voorbeelden op ‘Vier Burendag

Andere voorbeelden:

 • Buurtbingo op afstand! Ontdek het draaiboek op www.burendag.nl om gemakkelijk samen jullie eigen Buurt Bingo te organiseren, bijvoorbeeld iedereen in zijn eigen voortuin of balkon.
 • Simpel, maar effectief. Speel deze Burendag een potje badminton tegen je buren, gewoon over de schutting.
 • Muzikale buren? Organiseer een voortuinconcert.
 • Zijn er wellicht oudere buurtbewoners die wel wat hulp kunnen gebruiken? Onkruid wieden in de tuin, of ramen lappen bijvoorbeeld?
 • Doe met de buurt mee aan de online Burendag Pubquiz! Stel een team samen en meld je aan op burendag.nl.
 • Misschien ken je iemand in de buurt  die wel wat extra aandacht kan gebruiken? Verras hem of haar met een leuke kaart. Vraag de gratis kaarten aan en we sturen je een set van twee Oranje Fonds wenskaarten toe per post.

Ik wil mijn Burendag activiteit aanpassen en heb een financiële bijdrage van het Oranje Fonds toegekend gekregen. Wat moet ik doen?

Indien je de activiteit aanpast, maar de opgevoerde kostenposten blijven hetzelfde, dan is het niet nodig ons dit te laten weten.

Pas je naar aanleiding van de gewijzigde activiteit wel de kostenposten aan? Dan horen we dat graag, zodat we kunnen controleren of deze binnen onze richtlijnen en voorwaarden passen. Stuur een mail met in de onderwerpregel het projectnummer van jouw aanvraag naar burendag@oranjefonds.nl. In de mail vertel je kort wat de nieuwe activiteit wordt en welke kostenposten je wilt opvoeren. Wij beoordelen of deze gewijzigde aanvragen aan de voorwaarden voldoen en geven een reactie. Check dus vooraf goed onze richtlijnen en voorwaarden, daarmee voorkom je teleurstelling.

Ik wil mijn Burendag activiteit annuleren en heb een financiële bijdrage van het Oranje Fonds toegekend gekregen. Wat moet ik doen?

Via je Mijn Oranje Fonds account (waarmee je ook de aanvraag hebt ingediend) kun je eenvoudig de activiteit annuleren. Log in op je account. Vervolgens klik je bovenin op het tabje Burendag. Daarna klik je op klus beheren en kun je de activiteit verwijderen.

Vanaf begin september maken we het geld over en maken wij de Burendag pakketten gereed voor verzending. Idealiter annuleer je dus voor die tijd zodat wij niet onnodig geld overmaken of het pakket toesturen. Mocht je annuleren nadat je het geld al hebt ontvangen, dan moet dit worden teruggestort naar het Oranje Fonds.