Hoe kan ik veilig Burendag vieren? 

Op 18 augustus 2020 zijn de coronamaatregelen aangescherpt. We vragen iedereen om na te gaan of de geplande Burendag activiteit nog aansluit bij de huidige maatregelen.

Ook op anderhalve meter afstand zijn er genoeg leuke en veilige activiteiten die je samen met je buren kunt ondernemen op Burendag. Kijk voor inspirerende tips en voorbeelden op ‘Vier Burendag’. Voor Burendag initiatiefnemers Douwe Egberts en het Oranje Fonds gaan veiligheid en gezondheid boven alles. Daarom roepen we deelnemers ook dringend op om alle geldende voorschriften vanuit de Rijksoverheid en RIVM strikt in acht te nemen bij het vieren van Burendag:

-      Zorg voor een voldoende afstand tussen mensen, dit is minimaal 1,5 meter.

-      Schud geen handen.

-      Organiseer een activiteit in de buitenlucht.

-      Kom met niet meer dan het maximaal toegestane aantal personen bij elkaar.

-      In het geval van een activiteit met eten of drinken, laat iedereen eigen serviesgoed meenemen.

-      Indien je verkoudheidsklachten of andere gezondheidsklachten (zoals koorts) vertoont blijf je thuis.

-      Registreer de deelnemers aan de Burendag activiteit en vraag hen vooraf of zij geen klachten hebben. Laat mensen op een vaste plek zitten / staan.

-      Check bij de gemeente of er een meldingsplicht of vergunning voor de activiteit nodig is. Neem bij twijfel ook zeker contact op met je gemeente. 

We verwachten dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Douwe Egberts en het Oranje Fonds zijn dan ook niet verantwoordelijk wanneer deelnemers van Burendag zich niet aan de voorschriften houden.

Wat zijn veilige activiteiten die ik kan ondernemen?

Ook op anderhalve meter afstand zijn er leuke en veilige activiteiten die je samen met je buren kunt ondernemen. Kijk voor inspirerende tips en voorbeelden op 'Vier Burendag'. 
Andere voorbeelden:

  • Buurtbingo op afstand! Ontdek het draaiboek op www.burendag.nl om gemakkelijk samen jullie eigen Buurt Bingo te organiseren, bijvoorbeeld iedereen in zijn eigen voortuin of balkon.
  • Simpel, maar effectief. Speel deze Burendag een potje badminton tegen je buren, gewoon over de schutting.
  • Muzikale buren? Organiseer een voortuinconcert.
  • Zijn er wellicht oudere buurtbewoners die wel wat hulp kunnen gebruiken? Onkruid wieden in de tuin, of ramen lappen bijvoorbeeld?
  • Doe met de buurt mee aan de online Burendag Pubquiz! Stel een team samen en meld je aan op burendag.nl.
  • Misschien ken je iemand in de buurt  die wel wat extra aandacht kan gebruiken? Verras hem of haar met een leuke kaart. Vraag de gratis kaarten aan en we sturen je een set van twee Oranje Fonds wenskaarten toe per post.

Ik wil mijn Burendag activiteit aanpassen en heb een financiële bijdrage van het Oranje Fonds toegekend gekregen. Wat moet ik doen?
Indien je de activiteit aanpast, maar de opgevoerde kostenposten blijven hetzelfde, dan is het niet nodig ons dit te laten weten.

Pas je naar aanleiding van de gewijzigde activiteit wel de kostenposten aan? Dan horen we dat graag, zodat we kunnen controleren of deze binnen onze richtlijnen en voorwaarden passen. Stuur een mail met in de onderwerpregel het projectnummer van jouw aanvraag naar burendag@oranjefonds.nl. In de mail vertel je kort wat de nieuwe activiteit wordt en welke kostenposten je wilt opvoeren. Wij beoordelen of deze gewijzigde aanvragen aan de voorwaarden voldoen en geven een reactie. Check dus vooraf goed onze richtlijnen en voorwaarden, daarmee voorkom je teleurstelling.

Ik wil mijn Burendag activiteit annuleren en heb een financiële bijdrage van het Oranje Fonds toegekend gekregen. Wat moet ik doen?
Via je Mijn Oranje Fonds account (waarmee je ook de aanvraag hebt ingediend) kun je eenvoudig de activiteit annuleren. Vanaf 7 september maken wij de Burendag pakketten gereed voor verzending. Idealiter annuleer je dus voor die tijd zodat wij niet onnodig het pakket toesturen.

Wie organiseren Burendag?

Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren samen Burendag. Zo willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen en buurten socialer en leuker maken.
Douwe Egberts brengt buren met elkaar in contact, met een goede kop koffie. Met koffie kun je echt even de tijd nemen voor je buren. Koffie is voor buren het begin voor het leggen en versterken van de contacten. En die contacten zijn de basis voor een leuke Burendag!
Het Oranje Fonds is er voor iedereen die iets goeds wil doen voor een ander. Ook met Burendag willen wij mensen dichter bij elkaar brengen. Daarom is het voor buurten mogelijk om van 1 juli  tot en met 23 augustus 2020 een aanvraag tot maximaal € 350,= in te dienen bij het Oranje Fonds om hun Burendagplan te kunnen uitvoeren. Hierbij geldt wel: op = op, dus wacht niet te lang met het indienen van een aanvraag. Je krijgt daarnaast ook een leuk Burendag pakket als je activiteit voor 1 september is aangemeld

Wie kunnen er meedoen aan burendag?

Iedereen in Nederland kan meedoen aan Burendag. Kijk in jouw buurt of er al iets wordt georganiseerd en sluit je aan of organiseer zelf iets. Je kunt met de buren overleggen en samen een goed Burendag idee bedenken. Inspiratie voor leuke en veilige Burendag ideeën en handige draaiboeken vind je op deze website. Natuurlijk kun je ook zelf een Burendagactiviteit organiseren.
Indien je een stichting of vereniging bent met een kvk-registratie en een zakelijk rekeningnummer kun je je registreren als organisatie via Mijn.Oranjefonds.nl. Vervolgens kun je je activiteit aanmelden. Als je bijvoorbeeld een buurtvereniging bent zonder kvk-registratie mag je een particulier account aanmaken. Ook buurtbewoners die met hun buren meewillen doen mogen zich registreren als particulier via Mijn.Oranjefonds.nl. Hier kun je jullie activiteit aanmelden.

Bewonersverenigingen en Verenigingen van Eigenaars dienen een aanmelding als particulier in.
 

Mag ik mijn activiteit ook op een andere datum organiseren?

Natuurlijk staat het je vrij om een activiteit met je buren te organiseren buiten het Burendag weekend om. Dit vinden wij juist erg goed. Indien je echter voor een financiële bijdrage van het Oranje Fonds in aanmerking wilt komen dien je de Burendag activiteit te vieren in het weekend van 26 september 2020.

Wat kan het Oranje Fonds vergoeden?

Van 1 juli tot en met 23 augustus is het mogelijk een aanvraag in te dienen. Hiervoor geldt wel op = op! De kosten die je opgeeft worden altijd bekeken in het licht van de activiteit. Als dit een passend geheel is gelden de voorwaarden voor een financiële bijdrage. Voor organisaties vind je deze hier , voor particulieren vind je deze hier. Lees de voorwaarden goed door voordat je een financiële aanvraag indient.

  • Als we jouw Burendagactiviteit financieel steunen, geven we een voorschot van 80% van dit bedrag. Dit ontvang je rond 18 september. Zo kun je de grootste aankopen vast doen. Uiterlijk half oktober moet je ons alle bonnen, een evaluatieformulier en 3 geprinte foto’s van Burendag toesturen. Hiervoor ontvang je rond 30 september de zogenaamde 'afrekenenvelop' per post. 
  • Daarna ontvang je de rest van het bedrag dat je aan Burendag besteedde, tot maximaal het bedrag dat we toezegden.
  • Besteedde je minder dan het voorschot, of besteedde je het aan zaken die buiten de criteria vallen, dan moet je binnen twee weken na onze beoordeling het geld terugstorten.

Waarom moet ik eerst mijn activiteit aanmelden om een financiële bijdrage aan te kunnen vragen?

Er zijn ontzettend veel verschillende activiteiten mogelijk om burendag te vieren. Niet al deze activiteiten kosten geld. Wellicht gaan jullie gezamenlijk zwerfvuil opruimen of organiseer je een spelletjesmiddag waarbij iedereen zelf spellen meebrengt. De organisatoren vinden het echter wel leuk om een Burendagpakket te ontvangen en op de website te laten zien dat Burendag gevierd wordt in de buurt, maar hebben financiële ondersteuning niet nodig. Vandaar dat de aanmeldprocedure in 2 stappen opgedeeld is:  1) het aanmelden van de Burendagactiviteit en 2) het aanvragen van een financiële bijdrage.
 

Hoe kan ik een Burendagpakket aanvragen?

In het online aanmeldformulier van je activiteit op Mijn.Oranjefonds.nl geef je ook aan of je een Burendagpakket wilt ontvangen. Een Burendagpakket kan niet los worden aangevraagd zonder het aanmelden van de activiteit. De voorraad Burendagpakketten is ruim, maar niet onbeperkt! De deadline voor het aanvragen van een pakket is verstreken, dit was mogelijk tm 10 september 18.00 uur. 
 

Waar vind ik het handtekeningenformulier?

Je doet de aanvraag namens je buurt. Daarom moeten vier andere buurtbewoners mee ondertekenen, wanneer je als particulier een aanvraag indient. Daarvoor maak je gebruik van ons online handtekeningenformulier. De link hiervoor ontvang je via email na het indienen van jouw aanvraag. Pas als het formulier compleet is ingevuld, nemen wij je aanvraag in behandeling.
 

Waarom moet ik mijn IBAN-bewijs uploaden?

Tijdens de aanvraagprocedure voor een financiële bijdrage moet je een IBAN-bewijs uploaden. Dit gebruiken wij om jouw IBAN-nummer en tenaamstelling te controleren. Dit bewijs wordt gekoppeld aan jouw account in ons beveiligde systeem, zodat je deze bij een volgende aanvraag niet nogmaals hoeft in te voeren. Dit IBAN-bewijs wordt enkel en alleen voor een eventuele betaling vanuit het Oranje Fonds gebruikt en nooit voor andere doeleinden. De toegekende bedragen worden door het Oranje Fonds in de week voor Burendag  (rond 18 / 19 september) aan de ontvanger overgemaakt. 

Hoe pak ik dat aan, zo’n Burendagactiviteit organiseren?

Douwe Egberts en het Oranje Fonds hebben een Burendag toolkit gemaakt, deze kun je vinden op de website bij Tips en Inspiratie. Zo kun je een handige checklist downloaden en uitnodigingen printen om je buren uit te nodigen. Kijk ook op onze Facebookpagina voor tips van andere burendagvierders!

Hoe krijg ik mijn buren erbij betrokken?

Wanneer jouw Burendagactiviteit is aangemeld op de website, kun je naast de bijdrage van maximaal € 350,= aanvragen ook gebruik maken van de toolkit. De toolkit is te vinden op de website. Daarin zitten materialen waarmee je je buren enthousiast kunt maken.

 

Verzekerd tijdens Burendag

De verzekering van iedereen die meedoet aan Burendag is de verantwoordelijkheid van de organisator / deelnemers zelf. Vrijwilligersorganisaties hebben soms een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers afgesloten. Of deze ook geldt voor deelnemers zal per verzekering verschillen. Laat je hierover goed informeren. Mocht je tijdens Burendag een (groot) evenement organiseren, dan kun je eventueel een evenementenverzekering afsluiten (bijvoorbeeld voor het geval er schade ontstaat aan (gehuurde) materialen). Informeer hiernaar bij je verzekeringsmaatschappij. Het Oranje Fonds en Douwe Egberts zijn niet aansprakelijk voor eventuele ongevallen of schade tijdens Burendag. 

Hoe lang bestaat Burendag al?

Op initiatief van Douwe Egberts vierden we in 2006 voor het eerst Burendag in Nederland. Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een landelijk fenomeen dat in het teken staat van het vieren en bevorderen van contact tussen buren. Het Oranje Fonds is sinds 2008 medeorganisator. 
In 2020 vieren we Burendag op 26 september, voor de 15e keer! Dit jaar is Burendag wel net iets anders dan anders; we houden voldoende afstand en we vieren het op een veilige manier, voor de deur!